top of page

Behöver Malmö en "ljudidentitet"?

I förra veckan uppmärksammades det av Svts lokala nyheter hur Malmö stad betalar en kommunikationsbyrå nästan en halv miljon för att spela in en ljudbild av staden. Dessa olika ljud ska sättas ihop till en ljudbild som kommunen ska använda i olika sammanhang. En av kommunens kommunikatörer pratar om att man "nästan letar efter instrumenten som ska spela den här ljudidentiteten". Men varför Malmö stad måste ha en "ljudidentitet" kan man fråga sig.

En annan fråga jag undrar över är varför vi behöver ha hundratals kommunikatörer anställda i kommunen men det enda svaret jag kan komma på är att dom behövs för att svara på frågor om varför politikerna slösar våra skattepengar på såna här projekt. Den andra funktionen de fyller är att se till att visa upp en så positiv bild av staden som möjligt. På frågan om varför ingen annan kommun har en ljudidentitet svarar man på kommunens hemsida att andra kommuner troligtvis kommer ta efter detta. Jag förhåller mig skeptisk till den slutsatsen med tanke på reaktionerna i media, men jag är ju ingen kommunikatör.

Malmö stad bestämde förra året att bjuda in 80st influencers från olika delar av världen att åka hit och få resan samt boende betalt för att göra reklam för Malmö. Kostnaderna för detta var över en miljon men det tycks inte va några bekymmer utan ett bra sätt att marknadsföra staden. Frågar man däremot gemene Malmöbo så tror jag inte att alla är lika glada för att man ska betala resor och boende för influencers eller för någon att stå med en mikrofon och spela in tystnaden i ett bibliotek.

Samtidigt planerades det nedskärningar i Malmös grundskolor i årets skolbudget vilket politikerna sedan backade ifrån efter omfattande protester. Året innan var det arbetsmarknads- och socialnämnden som skulle spara in på missbruksvården då man stängde ner Augustenborgs behandlingshem. Kommunstyrelseordförande har också under de senaste åren höjt sin egen lön men det är från grundskolan eller behandlingshem för missbrukare som pengarna ska tas.

Jag tycker att våra företrädare ska leva som dom lär, behövs det sparas in pengar kan dom börja med att sänka sin egen lön och föregå med gott exempel. Istället för att satsa på influencers,

ljudbilder och kommunikatörer borde man satsa på skolan och kärnverksamheten i kommunen så att folk kan känna någon framtidstro och slippa flytta till Staffanstorp eller någon annanstans.

bottom of page